sterk-zijn

Echt hoor. Nu eens een keertje niet sterk zijn. Jij ook niet? In mijn vorige blog had ik het over het altijd maar sterk zijn. En ik had het nog niet eens over of ánderen vinden dat je dat moet kunnen zijn. Nee, ik voel dat zelf zo. Dat ik als jouw coach, als gewoon die Cherryl, altijd maar sterk zou moeten zijn. Maar ja, soms lukt het niet! En het lukt me dan weer wel, maar ik voel het niet altijd zo. En dat vreet energie zeg. Soms wil ik dus ook gewoon een keer niet sterk zijn. Zullen we het daar eens over gaan hebben?

Sterk zijn versus niet sterk zijn

Sterk zijn versus niet sterk zijn. Wat schuilt daar nu in? Heel veel. Je kan je namelijk schuldig gaan voelen wanneer je denkt dat je nu even niet sterk wilt zijn. Je kan je gefrustreerd voelen wanneer je merkt dat je het ook echt even niet kán. Je kan je verdrietig en machteloos voelen. Teleurgesteld. Je gaat je dingen afvragen over jouw eigen kwaliteiten, wat je nu eigenlijk waard bent. Of je überhaupt wel tot iets groots in staat bent. En ga zo maar door. Maar ja, in mijn vorige blog had ik het er ook al over wat het betekent om altijd maar sterk te zijn. Hiermee wil je misschien wel voorkomen dat je je zwaktes toont. Je wilt serieus genomen worden en misschien gebeurt dat minder of niet wanneer je je zwaktes toont.

Maar die zwaktes he

Hmm, die zwaktes. Weet je, ik heb in het verleden vaak gedacht dat ik ‘zwak’ ben wanneer ik mijn diepste gevoelens laat zien, uit of erover praat. Want mijn diepste gevoelens over mezelf betreffen naast liefde voelen toch ook de dingen waar ik bang over of voor ben. En als je dit vanuit je jeugd niet bent gewend, totaal niet hebt geleerd, dan gaat dat écht niet altijd even makkelijk. Of je bent als volwassen vele malen teleurgesteld in hoe mensen jouw openheid daarin lijken te beoordelen. Je openheid over waar je op een bepaald moment mee zit over jezelf. En ik ga niet zeggen dat het de schuld van de ander is, want je weet niet hoe de ander is opgegroeid en of hij of zij het nu echt zo slecht bedoelt. Maar reacties van anderen, gecombineerd met hoe je er zelf al instaat, kan jou er van weerhouden om de volgende keer net zo snel of makkelijk nog een keer zo open en eerlijk te zijn.

Kwetsbaar zijn

Je kan snel gaan denken dat je zwak bent wanneer je bij jezelf voelt of wanneer je iemand iets wilt vertellen over dat je je niet sterk voelt om de een of andere reden. En eigenlijk valt dat voor een groot deel onder de noemer kwetsbaarheid. Je stelt je op zo’n moment kwetsbaar op en je hebt er een bepaalde verwachting of hoop bij. Dat iemand je hoort, dat iemand je begrijpt. Dat iemand zal zeggen ‘dat jij je eens een keer niet sterk hoeft op te stellen’. En dat die iemand ook nog eens zou willen weten en zou gaan bespreken hoe jij hierin geholpen zou kunnen worden.
Maar helaas… we kunnen hier niet altijd van uitgaan. En je zal merken dat dit ook niet altijd gebeurt. Misschien zelfs het tegenovergestelde. En nogmaals, we groeien allemaal anders op, we krijgen allerlei andere dingen, normen en waarden met ons mee, we ontwikkelen allemaal een ander referentiekader en vanuit eigen intenties, vaak goedbedoelde intenties reageren wij.
En dat kan ervoor zorgen dat je je niet altijd meer kwetsbaar zal opstellen. Dat je niet altijd meer open en eerlijk zal zijn over wat jou nu werkelijk bezighoudt, waar jij tegenop kijkt, waar jij stiekem bang voor bent. Want dan ben je zwak, toch?

En toch mag je het blijven doen

En dat meen ik, uit de grond van mijn hart. Jij mag je kwetsbaar op blijven stellen. Het is lastig, het kan verdomd moeilijk zijn en aanvoelen. Je kan ervan overtuigd zijn geraakt dat de wereld, jouw wereld, zal vergaan wanneer jij weer een keer eerlijk bent over wat jou bezighoudt. En hoe érg dit kan voelen, hoe nerveus je er ook van wordt, hoe misselijk je hierbij wordt. Toch mag je je echt kwetsbaar blijven opstellen en open zijn over wat er is, waar jij aan denkt, waar jij mee zit. Want ken je die oude gezegde ‘maak van je hart geen moordkuil’ nog? Ik haal hieruit dat jouw hart zodanig zo verzwaard gaat raken als jij dat toelaat. Dat jij toe zal blijven laten om de dingen voor je te houden, bij jezelf te houden. Om hiermee te zullen bereiken dat jouw hart zo verzwaard raakt, dat jijzelf steeds dieper in de put raakt. In die ‘moord’kuil. Omdat jij je niet meer kwetsbaar zal opstellen, omdat het maar steeds voor jou blijkt dat je er niets mee bereikt. Jij raakt je eigen ziel en hart kwijt als je dat doet. En dat wil ik niet. Dat wil ik niet voor jou.

Je kwetsbaar opstellen is niet het tegenovergestelde van ‘sterk zijn’. Maar het houdt wel in dat je het niet altijd hoeft te zijn.

Dus we spreken af…

Yesss, wij gaan iets afspreken. Wij spreken af dat we hier iets aan gaan doen. Aan het je kwetsbaar opstellen, teleurgesteld raken, verdrietig worden en dan maar niet meer vertellen wat jou nu bezighoudt.

Jij zegt tegen jezelf:

Ik ben een mens van vlees en bloed. Ik ben iemand met een hart. En van mijn hart, die mij zo dierbaar is, maak ik geen moordkuil. Ik heb gevoelens en ik heb de behoefte deze soms te kunnen uiten. Dit mag ik en dit doe ik. Of een ander hier op reageert, vervelend op reageert of helemaal niet op reageert. Ik mag mij uiten en mij kwetsbaar opstellen. Dit doe ik, omdat ik dit mag. Dit doe ik, omdat dit helemaal niet raar is. Het is menselijk. ”

Want soms mag je jezelf er echt even aan herinneren dat het mag. Dat het okay is en dat het menselijk is om hier de behoefte aan te hebben. En dat je je dus kwetsbaar kan en mag opstellen en dat je dit ook gaat doen.

Ik zal dit ook doen. Doen we het samen. Deal? We voorkomen dat jouw hart een moordkuil wordt, we blijven ons kwetsbaar opstellen en we gaan ervoor. Yes, hiermee raak jij ook weer verder op jouw weg naar The BEST YOU!
Ow en hier een kleine, maar hopelijk heel erg fijne verrassing voor jou: jij kan dit opslaan en uitprinten voor jezelf. Je ondertekent de tekst met jouw eigen naam. Of met een woord die veel waarde en kracht voor jou bevatten. Want jij bent het waard! <3 Print jij het uit en beloof je dit aan jezelf? Beloof jezelf hierin te gaan geloven!

En in de komende blogs pak ik dit op en ga ik verder met het onderwerp keuzes maken en waarin dan wel, hoe pak je dit op. Want uiteindelijk blijven jouw gedachtes en gevoelens jouw keuzes beïnvloeden. Hoe positiever jouw gedachtes en gevoelens, hoe positiever jij jouw eigen, bewuste keuzes zal maken. Let’s do this: jij bent op weg naar The BEST YOU!

Klik hier - roze en hartjes

 

 

 

 

 

 

Liefs,

Cherryl

© Cherryl ~ Cherryl Challenges.

PS. Meld je gerust aan op de brief met een “Positief Vooruitzicht. In een tijd van je niet sterk kunnen of willen voelen, kan je de wekelijks brief ongetwijfeld goed gebruiken!

positief-vooruitzicht

Welkom op Cherryl Challenges! Als jouw Zelfbewustzijn-Coach help, ondersteun en coach ik jou graag in het vergroten van jouw zelfbewustzijn. Dit leidt jou naar meer zelfvertrouwen, kracht, durf, openheid en positiviteit en maakt jou extra sterk in het maken van jouw eigen, bewuste keuzes. Hoe mooi is het om zo bewust en positief jouw eigen leven in te kunnen vullen en te leven? <3

www.facebook.com/cherrylchallenges

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.