geen-zelfvertrouwen

Heb je geen zelfvertrouwen, dan zal je ook nauwelijks ervaren dat je in jezelf kan en mág gaan geloven. Je voelt je niet gelukkig met hoe jouw leven verloopt en hoe jouw leven verloopt, dat is niet wat je wilt. En dit is toch een waarheid voor jou, maar je wilt dit niet meer. Met het geloven in jezelf kan je zoveel waarmaken in jouw leven! Je weet wat je wilt doen, je weet wat je wilt bereiken en omdat je in jezelf gelooft, wil je er graag voor gaan, kán je dit ook.
En er zijn duizenden redenen waarom je niet in jezelf gelooft en wat je ook probeert, je kan het niet positief omdraaien. Het kan jou zo helpen om dit wel te kunnen en ik help je er graag een handje in.

Weet je, ik snap dat dit soms zo een drukkend gevoel op je schouders kan geven. Ik herken dit, ik heb dit ook wel vaker dan eens meegemaakt. Vanuit mijn jeugd heb ik vooral meegekregen om mijn mond dicht te houden en beleefd te zijn. De keren dat ik mijn mening heb gegeven, heb dúrven geven, zijn op 1 hand te tellen, tot zeker mijn 12e. Na de scheiding van mijn ouders heeft het nog jarenlang geduurd voordat ik besefte dat ik een eigen stem had. En daarna heeft het nog jaren geduurd voordat ik ook écht in mezelf geloofde dat ik mijn stem kon en mocht gebruiken. Soms ervaar ik nog steeds wel die uitdaging hoor, mijn stem kunnen gebruiken, met het geloven in mezelf. Maar ik ga de uitdaging zoveel sneller aan, ik overkom zoveel sneller die dingen die er zijn, omdat ik inmiddels wéét dat ik kan en dat ik mag. Misschien herken je hier iets in of heb je andere nare oorzaken die jou zo hebben beïnvloed dat jij nu geen zelfvertrouwen hebt. Ik zet 5 redenen op een rij en wat ik dan ook doe, is er een positieve draai aan geven. Lees je mee?

 

Geen zelfvertrouwen: 5 redenen waarom je niet in jezelf gelooft

 

#1 Je laat vooral de ander aan het woord!

En misschien heb je dit niet eens zo bewust in de gaten. Maar sta er eens bij stil. Hoe vaak en hoe lang ben jij nu aan het woord? En wanneer jij dan aan het woord bent, gaat het dan over jou of over de ander? Misschien vind je het fijn en belangrijk dat de ander haar verhaal kan doen. Misschien heb je er baat bij om het verhaal van die ander te horen. Maar je kunt je ook afvragen waarom jij niet het woord probeert te nemen, waarom je daar minder moeite voor doet.

Vanaf nu: Ook IK mag er zijn, ook MIJN verhaal mag gehoord worden. Vandaag herhaal ik dit tot wel 100x en vanaf morgen kies ik elke dag een moment om iets van mezelf te laten horen.

#2 Je bewondert de ander, want die doet het allemaal zo goed

Wat er ook in het verleden is gebeurd, wat er nu ook gaande is, je bent er en je leeft je leven. Maar je ziet hoe anderen hun uitdagingen oppakken en dat bewonder jij. Het lijkt de ander goed af te gaan, in ieder geval beter dan dat het bij jou gaat. Hoe doet die dat toch? “Ga ik dat ooit ook zo goed kunnen doen”, denk je bij jezelf. Je hebt misschien weleens iets geprobeerd om je uitdaging aan te gaan, maar dat liep op niets uit. Je gelooft niet meer zo in jezelf, een volgende poging zal toch op niets uitdraaien. Dus je blijft vooral die ander bewonderen en wie weet wordt er nog iets van het geluk van de ander overgebracht op jou?

Vanaf nu:  Zoals ik een ander bewonder, kan een ander ook mij bewonderen. Ik ben er immers nog steeds, alive and kicking!

#3 Je denkt dat alles meteen goed moet gaan

Je hebt een aantal keer iets geprobeerd en er alles voor gedaan. Je herkende het misschien al bij het 2e punt. Je hebt er tijd en energie in gestoken, traantjes om gelaten, je zo gefrustreerd en wanhopig om gevoeld. Want je wilt het zo graag goed doen. En waarom eigenlijk? Omdat je graag wilt dat anderen zien dat je het kan, omdat je wilt merken dát je het gewoon kan. Maar het loopt ietsje anders, je bent niet tevreden over het resultaat en het lijkt alsof je niet eens je best hebt gedaan. Stiekem weet je wel beter, maar de teleurstelling blijft overheersen. Kennelijk lukt het niet met al die moeite die je erin hebt gestoken, waarom een volgende keer wel?

Vanaf nu: Ik leer en ontwikkel me door het te blijven proberen. IK KAN HET.

#4 Omdat anderen niet in jou lijken te geloven!


Je krijgt kritiek, mensen lijken je niet te horen, mensen lijken het liever over zichzelf en hun eigen meningen te hebben en hun eigen verhalen te willen vertellen. Of ze lijken het niet te zien hoe jij je best doet om er voor hen te zijn of hoe je zo goed bezig bent met jouw eigen dingen. Of dit nu echt zo is of niet, als jij steeds het gevoel hebt dat jij hierdoor op de achtergrond raakt en jij niet gezien en gehoord wordt, dan vervaagt het geloven in jezelf langzaam maar zeker.

Vanaf nu: Kritiek is vervelend, het kan ook iets goeds betekenen. Maar het hoeft niet altijd iets te betekenen en ik hoef er ook niet altijd iets mee te doen.

#5 Je vertrouwt er niet op dat je je ontwikkelt, wanneer je toch dingen blijft proberen


Okay, je hebt iets bereikt, je hebt resultaten geboekt. En dan? Dat lukt toch iedereen? Zo bijzonder, dat JIJ resultaten boekt, je komt zelfs vérder in iets, maar omdat je het als normaal ziet, want ja, anderen kunnen dit ook, zie je het niet als iets waarvan je mag geloven dat het heel knap van jou is dat je het kan.

Vanaf nu: Ik kan het en ik blijf het proberen en doen!

Yes… Er kwamen ongetwijfeld herinneringen en vervelende gevoelens naar boven. De eerste aanzet om hier een positieve draai aan te geven, heb ik alvast voor je gedaan.
En nu ga ik iets aan jou vragen om voor mij te doen! Waarmee je vooral iets voor jezelf gaat doen.

Jouw MANTRA: Lees die 5 nieuwe  gedachten eens op, hardop, voluit, krachtig op.

Vanaf nu:

*** Ook IK mag er zijn, ook MIJN verhaal mag gehoord worden. Vandaag herhaal ik dit tot wel 100x en vanaf morgen kies ik elke dag een moment om iets van mezelf te laten horen.
*** Zoals ik een ander bewonder, kan een ander ook mij bewonderen. Ik ben er immers nog steeds, alive and kicking!
*** Ik leer en ontwikkel me door het te blijven proberen. IK KAN HET.
*** Kritiek is vervelend, het kan ook iets goeds betekenen. Maar het hoeft niet altijd iets te betekenen en ik hoef er ook niet altijd iets mee te doen.
*** Ik kan het en ik blijf het proberen en doen.

Na die 5 redenen waarom je niet in jezelf gelooft, heb je nu een hele mantra bij elkaar dat en waarom JIJ in jezelf mag gaan geloven! Het is mogelijk dat er een traantje over je gezicht rolt. Dit is niet erg. Jij wilt hier doorheen, jij MOET hier doorheen om verder te kunnen. Je wilt immers aan jezelf werken, je wilt je verder ontwikkelen.

Schrijf je ze eventueel op in een notitieboekje?

Liefs,

Cherryl

 

 

 

 

 

Welkom op Cherryl Challenges! Als jouw Zelfbewustzijn-Coach help, ondersteun en coach ik jou graag in het vergroten van jouw zelfbewustzijn. Dit leidt jou naar meer zelfvertrouwen, kracht, durf, openheid en positiviteit en maakt jou extra sterk in het maken van jouw eigen, bewuste keuzes. Hoe mooi is het om zo bewust en positief jouw eigen leven in te kunnen vullen en te leven? <3

www.facebook.com/cherrylchallenges

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.